eMagiz iPaaS

API’s? U gebruikt “ze” al jaren!

API’s? API Gateway? Kunt u zich bij het lezen van deze woorden voorstellen dat dit iets te maken heeft met het verminderen van IT-Kosten, het verhogen van de klanttevredenheid en het toevoegen van waarde aan uw bestaande dienstverlening? Misschien niet, maar de relatie is wel degelijk aanwezig. Bovendien is de kans heel groot, dat u al jaren met API’s werkt.

Heeft u online wel eens een reis geboekt, een koelkast gekocht, een vergelijkingssite bezocht of een pizza besteld? U behoort dan tot de meer dan 78% (CBS: 2018) van het aantal Nederlanders van 12 jaar of ouder dat online aankopen doet. Wist u dat veel – zo niet alle – van deze websites gebruik maken van API’s?

API-connection

Veilig en eenvoudig

Een API (Application Programming Interface) zorgt er voor, dat er op een veilige manier communicatie kan plaatsvinden tussen twee verschillende systemen zodat er informatie kan worden uitgewisseld. Voorbeeld. Uw huidige applicatie stelt op de vooraf afgesproken wijze een vraag (Is product X op voorraad?) aan een andere applicatie, die vervolgens antwoord geeft in het afgesproken formaat (Ja).

Een ander voorbeeld. Uw plaatselijke pizza leverancier is niet in het bezit van alle actuele straatnamen en huisnummers in Nederland, maar is wel in staat om met behulp van een API deze gegevens uit een centraal straatnamen register op te halen. Vult u bij het bestellen van een pizza uw postcode en huisnummer in, dan zorgt een API er voor dat uw straatnaam erbij wordt gezocht. Op hetzelfde moment is een API ook in staat om op uw beeldscherm een voorstel te tonen van pizza vestigingen die uw pizza bij u thuis kan bezorgen.

"It's magic"

Magisch? Nee hoor. Een “logisch” gevolg van het slim koppelen van vrij beschikbare data aan data van uw bestaande (bestel)systeem.

Het kan daarbij “magischer” worden wanneer U nog meer interne of externe (open of gesloten) systemen aan de klantbeleving toevoegt. Een pizza moet immers worden betaald, een hotelkamer moet worden bevestigd en uw nieuwe koelkast moet door een vervoerder op het gewenste tijdstip bij U thuis worden bezorgd.

En dit is dan alleen nog maar de positieve flow waarbij alles correct verloopt. Uw klanten verwacht natuurlijk ook, dat het retourneren van de verkeerd geleverde koelkast vandaag nog op dezelfde eenvoudige manier wordt afgehandeld.

API

Gegevens (in de keten) delen

Om – potentiële – klanten een dergelijke customer experience aan te kunnen bieden maken steeds meer organisaties gebruik van API’s. Steeds meer bedrijfsgegevens worden hierdoor op een veiliger manier met zowel interne als externe systemen gedeeld. Een bijkomend voordeel hierbij is, dat er met het groeien van het aantal API’s ook kansen ontstaan zoals:

  • Hoe hou ik overzicht over mijn complete API landschap;
  • Hoe hou ik de toegang tot het API landschap veilig;
  • Hoe configureer en hergebruik ik API’s;
  • Hoe ga ik om met de documentatie en;
  • Hoe laat ik derden aansluiten op mijn API’s.

API Gateway webinar terugkijken

In het API-gateway power webinar lieten wij zien hoe eMagiz omgaat met deze kansen, via onze website kunt u het webinar terugkijken