Canonical Data Model – de oplossing om hergebruik in complexe integratie landschappen mogelijk te maken.

Lees hoe je een gefragmenteerd IT-landschap kan overwinnen met gebruik van een Canonical Data Model (CDM); dé oplossing voor hergebruik binnen een complex integratie landschap.

In deze blog

Voordat ik het Canonical Data Model uitleg, zal ik een korte introductie geven die kan helpen begrijpen waarom organisaties deze oplossing nodig hebben. Door de digitale transformatieprogramma’s waar bedrijven aan beginnen, zien we dat integraties een steeds belangrijker onderdeel worden van IT-budgetten. Volgens Gartner zal 50% van alle IT-budgetten in 2020 worden besteed aan het integreren van systemen en processen. De trend om de beste oplossingen te gebruiken door de opkomst van low-code applicatie-ontwikkeling betekent dat het gemakkelijker wordt om specifieke processen binnen een organisatie op te lossen door de ontwikkeling van afzonderlijke applicaties.

Deze ontwikkeling resulteert in een steeds meer gefragmenteerd IT-landschap, wat uiteindelijk leidt tot ernstige integratievraagstukken: welke informatie moet waar en wanneer beschikbaar zijn? Welke data zijn leidend? Spreken de applicaties dezelfde “ontwikkeltaal”?

Point to point connecties

Met point-to-point verbindingen zijn applicaties één op één direct met elkaar verbonden. Tussen deze applicaties worden gegevens uitgewisseld. Logischerwijs zal het aantal point-to-point verbindingen met meerdere applicaties in uw landschap exponentieel toenemen, zoals u kunt zien in de grafiek links hieronder.

Systems vs point-to-point connections

Waarbij 3 systemen het aantal point-to-point verbindingen nog steeds drie is, is dit aantal bij 10 systemen al gestegen naar 45 verbindingen. Een recept voor spaghetti!

Niet elke applicatie hoeft te worden geïntegreerd met elke andere applicatie, maar de grafiek laat duidelijk de impact zien van het toevoegen van een 12e applicatie. De negatieve impact op tijd, geld en kwaliteit door het toevoegen of vervangen van applicaties in het point-to-point scenario is bijna rampzalig. Daarnaast is de kans op fouten en instabiel netwerkverkeer groot.

Structureer je complexiteit; schaaluitbreiding van applicaties met een Canonical Data Model

Dus hoe schaal je je integratielandschap op de juiste manier op? Door een Canonical Data Model te gebruiken. Een Canonical Data Model wordt vaak het gemeenschappelijke datamodel genoemd: één taal die alle applicaties met elkaar verbindt. Hiermee wordt standaardisatie van gegevensdefinities afgedwongen. Daarom zal dit Canonical Data Model het enige integratiemodel voor uw bedrijf bevatten – één waarheid.

Canonical Data Model

Canonical Data Model: de belangrijkste voordelen

  • Eenvoudig overzicht: Alle integraties worden geïmplementeerd in één model (het Canonical Data Model). Er is één locatie waar je alle betrokken systemen en integraties kunt zien.
  • Één enkele taal: Alle applicaties worden terugvertaald naar één enkel model: het Canonical Data Model. De interpretatie van gegevens wordt op central niveau beheerd.
  • Schaalbaar: Applicaties toevoegen of vervangen betekent alleen vertalen naar het Canonical Data Model, in plaats van naar alle applicaties en systemen. Het Canonical Data Model regelt dit automatsich op central niveau.
  • Ontwikkelingssnelheid: Applicaties verbinden met het Canonical Data Model is een enkele handeling. Het van punt tot punt verbinden van applicaties zijn meerderen handelingen, deze kosten meer tijd en moeite.

Belangrijkste overwegingen bij het opzetten van een Canonical Data Model.

Er zijn een paar overwegingen waar rekening mee gehouden moet worden bij het ontwerpen van jouw Canonical Data Model:

  • Initiële investering: het opzetten van een Canonical Data Model zal bij het opstarten meer tijd en moeite kosten. Na drie applicaties zal dit eenvoudiger zijn en minder tijd en moeite gaan kosten.
  • Het implementeren en onderhouden van een Canonical Data Model is geen haast klus – door het first-time-right te doen zal direct voordelen opleveren.
  • Rekening houden met toekomstige evoluties in je integratie landschap, zodat je daar al rekening mee kunt houden bij het ontwerpen van je toekomstbestendige Canonical Data Model.
  • Een Canonical Data Model blijft maatwerk voor elke organisatie ondanks het feit dat er veel standaard connectoren applicaties en systemen.

Vereenvoudig het vervangen van Legacy systemen!

Bij het vervangen van legacy systemen of het toevoegen van nieuwe systemen of applicaties hoeft u deze alleen nog maar aan te sluiten op het centrale Canonical Data Model. Als je je blijft focussen op het doel om een ​​schaalbaar integratielandschap te hebben, zul je ontdekken dat het Canonical Data Model dat overzicht en schaalbaarheid biedt.

Bedankt voor het lezen van dit artikel over het Canonical Data Model. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of meer wilt weten. Wij helpen u graag!

Door Alexander Willemsen, CTO @ eMagiz

 

Wil je graag meer weten over de andere features van het eMagiz iPaaS? Bekijk dan eens:

Features van het platform

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL_formal