Ontstaan van eMagiz

Het ontstaan van eMagiz

Het begon allemaal zo rond de eeuwwisseling, nu al weer meer dan 20 jaar geleden, toen een groep business consultants (waaronder de huidige eMagiz CEO en eigenaar, Rob ter Brugge) een bedrijf oprichtte dat zich ten doel stelde applicaties en software te ontwikkelen die een directe impact had op de business processen en uitdagingen in deze business processen bij klanten. Men wilde dat doen op basis van platformen en oplossingen die geen diepgaande technische (programmeer-) kennis en vaardigheden vroeg. Het droombeeld was een bedrijfskundige in staat te stellen zelf zijn oplossingen te definiëren en te realiseren.

Al snel bleek achter bovenstaande doelstelling een heel nieuw vraagstuk op te duiken. Hoe integreer je deze business oplossingen in je bestaande omgevingen? Hoe borg je data overdracht van A naar B? Hoe documenteer je gerealiseerde integraties en hoe houd je ze toekomstbestendig?

Een mega uitdaging op het gebied van data- en applicatie integratie dus. Het was de tijd dat bedrijven voorzichtig aan de slag gingen met de eerste Enterprise Service Bussen (ESB’s). Ook onze klanten, in die periode voornamelijk klanten in de Transport en Logistieke sector, waren daarmee  bezig. We kozen voor de ESB van Sonic, in het begin van de 21e eeuw een van de meest vooruitstrevende ESB’s.

De evolutie

In de periode van 2000-2007 hebben we vooral veel geïnvesteerd en geëxperimenteerd om ons platform te evolueren tot het droombeeld: Een eigen oplossing die een bedrijfskundige in staat stelt zonder diepgaande technische kennis elke integratie te realiseren die vanuit de business noodzakelijk is.

In deze periode hebben we alle mogelijke manieren van software development wel getest. Off-shoring in India, nearshoring in Nederland. Van al deze methoden hebben we de voor- en nadelen aan de lijve ondervonden. De kwaliteit van de opgeleverde resultaten was vaak laag, de benodigde hoeveelheid communicatie steeg explosief maar ook hier was de kwaliteit van de communicatie vaak slecht. De keuze voor Sonic als ESB creëerde een ijzersterke core van hoge kwaliteit voor het platform maar maakte het voor gebruikers van het platform niet altijd even makkelijk om berichtenstromen op de ESB te krijgen.

In deze periode ontstond ook de noodzaak om meer structuur en processen in het platform te integreren en zo rond 2007/2008 introduceerden we het ‘5-lagen model’ dat nog steeds een van de uitgangspunten is van het huidige platform.

Enterprise Integration Platform as a Service : eMagiz

In 2007 startte onze partner de CAPE Groep haar samenwerking met Mendix. Op basis van Model Driven Development ontwikkelde CAPE een sterk visueel model voor het bouwen van applicaties. Vanaf dag één heeft ons platform een sterke integratie gekend met het Mendix portfolio en deze relatie wordt tot op dag van vandaag nog steeds benadrukt door de technische partnerstatus die door eMagiz aan  Mendix en Siemens wordt toegekend en de nauwe samenwerking/integratie van het eMagiz platform met betrekking tot de Mendix Datahub propositie.

De periode van 2007 tot en met 2011 kenmerkte zich als een periode van volwassen worden van het platform. Er werd een strategische keuze gemaakt om nieuwe functionaliteit in het platform bij voorkeur te baseren op beschikbare open source oplossingen en de organisatie zo in te richten dat zij een wezenlijke bijdrage kon leveren aan deze open source communities.

Zo werd er gekozen voor de logica van het ‘SPRING’-framework en voor de afwikkeling van berichtenverkeer werd in eerste instantie HornetQ en later ARTEMIS ingezet. Inmiddels kent het platform de inzet van meer dan 60 open source libraries, wordt nieuwe functionaliteit primair op basis van open source ontwikkeld en leveren wij een wezenlijke bijdrage aan het verbeteren en verder ontwikkelen van de door ons gebruikte open source oplossingen.

In december 2011 werd het bedrijf zelfstandig en werd de eerste zelfstandige commerciële verkoop gedaan, kortstondig onder de naam IRIS Enterprise Messaging maar al snel onder de naam eMagiz, met het kenmerkende vogelbekdier als logo.

In 2013 brachten we het platform cloud-based op de markt (as a service), in 2013/2014 werd de Full Integration Lifecycle in het platform geïntegreerd en in 2014 werd de inrichting van het platform volledig grafisch gefaciliteerd.

De afgelopen jaren kenmerken zich door het in rap tempo verder ontwikkelen van integraties in het IT domein. Het eMagiz platform blijft volop in beweging en evolueert in rap tempo verder.

De API gateway en management functionaliteit werd aan het platform toegevoegd en op dit moment zijn er volop nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot op event-streaming gebaseerde integraties.

Kortom, onze roadmap is zeer goed gevuld om het platform nog gebruiksvriendelijker, effectiever en efficiënter te maken. En onze klanten- en partner community heeft hier uiteraard een stevige stem in!

Het eMagiz logo: een vogelbekdier

Toen we kozen voor de naam eMagiz hebben we ook lang nagedacht over een logo. Het liefst wilden en we een grafisch, eenvoudig logo van een dier waarin de belangrijkste kernwaarden van het eMagiz platform verenigd zijn: Het moest staan voor universele integratie, succesvolle evolutie, aanpassingsvermogen en ‘anders’ zijn dan anderen, want we geloven in de voordelen van een andere aanpak.

Zo kwamen we uiteindelijk bij het vogelbekdier uit. Dit dier, dat al 600 miljoen jaar bestaat en dus al op aarde rondzwom toen de dinosaurussen hier nog vrolijk rondstapten, is een beetje het Zwitserse zakmes van de dierenwereld. Een vogelbekdier heeft de kop van een eend, poten met vissenschubben en een beverstaart. Het legt eieren, maar is een… zoogdier! Ze voeden hun jongen namelijk met melk! Het is naast de mierenegel het enige zoogdier dat eieren legt.

Het bijzondere dier leeft in het oosten van Australië en in Tasmanië en is vooral ’s nachts actief. De mannetjes hebben bij elke achterpoot een giftige stekel. Daarmee verdedigen ze zich als ze worden aangevallen. Met zijn snavel wroet een vogelbekdier in de modder op zoek naar eten. In die snavel zitten kleine zintuigen die gevoelig zijn voor elektrische signalen. Zo weet een vogelbekdier precies waar zijn prooi zit. Hij eet graag een lekker schaaldiertje, insectenlarfje of een sappige worm. Jonge vogelbekdieren hebben tanden. Als ze ouder worden, maken die tanden plaats voor ribbels.

Universele integratie, succesvolle evolutie, aanpassingsvermogen en ‘anders’ zijn dan anderen. Een beter symbool voor onze kernwaarden konden wij ons eigenlijk niet voorstellen.